Kaj je Prosecco?

Prosecco je peneče belo vino, ki izvira iz Italije, natančneje iz regije Benečija.

Narejen je iz sorte grozdja Glera in je znan po svoji svežini, lahkotnosti ter sadnih in cvetličnih aromah.

Prosecco je pogosto nekoliko slajši od šampanjca in ima milejše mehurčke, zaradi česar je priljubljena izbira za aperitive, koktajle, kot je Bellini, ali kar tako za praznovanje.

Kylie Minogue Prosecco Rose, spletna trgovina Pinkshop.si
Kylie Minogue Prosecco Rose, spletna trgovina Pinkshop.si

Prosecco se najpogosteje uživa hladen, kar poudari njegovo sadno naravo.

Kylie Minogue rose –  Kylie Minogue Wines je lansirala svoj Prosecco Rosé in zbirki dodala peneče rožnat po jagodah dišeč užitek.
Srkati Kylie Prosecco pomeni doživeti sožitje britanske prefinjenosti, sodobnega šika in kančka Kyliejinega neponovljivega šarma.

Degustacijska opomba

Kylie’s Prosecco Rosé ima omamen vonj po svežih jagodah, malinah in jablanovem cvetu.
V okusu so poletne sadne note obdane s pridihom vanilije in smetane z nežnimi mehurčki, ki prenašajo kaskadne okuse do dolgega in sočnega ne-suhega zaključka.

Ta senzacionalni Prosecco Rosé je obdan v osupljivi steklenici z reliefnim srcem. Notranjost elegantnega fizza je prav tako elegantna in lepa, kot nakazuje zunanjost.

Kylie Prosecco: Resnično se je izkazala pri oblikovanju steklenice z detajli v obliki srca, ki nas spominjajo na luske na steklenici Freixenet Prosecco.

Kylie Minogue Prosecco Rose, spletna trgovina Pinkshop.si
Kylie Minogue Prosecco Rose, spletna trgovina Pinkshop.si

Prvenec Prosecco Rosé Kylie Minogue prihaja iz prestižnega posestva Zonin, družinske kleti, ki zajema sedem generacij, ki so

pionirji vrhunskega DOC Prosecca in so v začetku tega leta praznovali svojo 200. obletnico.

Posestvo Zonin, ki se nahaja v osrčju Benečije v valovitih dolinah Gambellara v severozahodni Italiji, se razteza na 4000 hektarih in proizvaja verjetno nekaj najboljših proseccosov na svetu.

Leta 2019 je Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene postal Unescov seznam svetovne dediščine, predvsem zaradi vloge regije pri proizvodnji prosecca.

Od leta 2020 pravila DOC dovoljujejo sorto Prosecco, imenovano spumante rosé, ki mora vsebovati Glero, mešano z 10–15 % črnega pinota.

Prvo znano omembo imena Prosecco pripisujejo Angležu Fynesu Morysonu , ki je uporabljal črkovanje Prosecho. Prosecco nikakor niso šampanjci, katere pogosto zamenjujejo.

Moryson, ki je leta 1593 obiskal severno Italijo, ugotavlja: ” Histrija je razdeljena na Forum Julii, in Histria se pravilno imenuje … Tukaj raste vino Pucinum, ki se zdaj imenuje Prosecho, ki ga je zelo slavil Plinij.” Prosecco uvršča med znana italijanska vina: »To so najbolj znana vina Italije.

Vino Pinkshop.si
Vino, Spletna trgovina Pinkshop.si

Kylie Minogue’s Signature Rosé, Prosecco Rosé in Sparkling Rosé 0% so najbolje prodajana vrhunska vina Rosé v Združenem kraljestvu.

Za razliko od Champagne in Franciacorta DOCG , se Prosecco običajno proizvaja z uporabo alternativne metode Charmat–Martinotti , pri kateri sekundarna fermentacija poteka v velikih rezervoarjih iz nerjavečega jekla in ne v vsaki posamezni steklenici, zaradi česar je proizvodnja vina cenejša, in minimalni rok izdelave je 30 dni.

Prosecco višje kakovosti po tej metodi bo vino fermentiral daljše obdobje, do približno 9 mesecev (Charmat Lungo). Kljub temu proizvodna pravila za oba DOCG dovoljujejo tudi uporabo tradicionalne metode sekundarne fermentacije v steklenici, v Italiji znane kot Metodo Classico.

Pravila DOC in DOCG dovoljujejo, da je do 15 % vina Prosecco mešanica sort Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay , Pinot bianco , Pinot Gigio ali Pinot nero (vinificiran beli).

V Italiji je Prosecco povsod uporabljeno vino. Zunaj Italije se najpogosteje pije kot aperitiv . Tako kot druge peneče se vina tudi Prosecco postrežemo ohlajen.

Koktajli s penino za razvajanje. Ob vsaki pripravi koktajla ne pozabite na dekorativne elemente, kot so rezine sadja ali sveže jagode, ki dodajo estetski čar in dodatno okrepijo vizualno privlačnost.

Recepti za koktajle

Bellini

  • Sestavine:
    • 1 del breskovega pireja
    • Penina
  • Priprava:
    • V kozarec vlijte breskov pire.
    • Počasi dodajte penino in nežno premešajte.

Kir Royale

  • Sestavine:
    • 1/2 merica crème de cassis (črni ribezov liker)
    • Penina
  • Priprava:
    • V kozarec vlijte crème de cassis.
    • Počasi dodajte penino in nežno premešajte.

Uživajte v osvežujočih trenutkih s temi okusnimi koktajli s penino!

Ideje za darilo – To je ekskluziva, to so pijače, ki jih nudi spletna trgovina Pinkshop.si, še posebej zvezdniške Pijače slavnih – CELEBRITY

Priprava koktajlov s penino je izjemno priljubljena praksa, ki izžareva rafiniranost in dodaja pridih luksuza v družabnih okoljih.

Negroni recept je zgodba, ki jo piše zgodovina. Zasnoval ga je grof Camillo Negroni iz Fiesola v Firencah v letih 1919-20.

– Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!